AkademikTezTıpta Uzmanlık

Depresif Ergenlerde Sosyal Medya Tutumu ve Siber Zorbalık İlişkisi

Tez Adı: Depresif Ergenlerde Sosyal Medya Tutumu ve Siber Zorbalık İlişkisi
Yazar: Muhsine Göksu
Danışman: Prof. Dr. Ayşe Arman
Yıl: 2019
Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Tıp Fakültesi / Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

Özet

Amaç: Çalışmamızın amacı depresif kız ergenlerin ve sağlıklı kontrollerin sosyal medya kullanım sürelerini, sosyal medya tutumlarını, siber zorbalığa uğrama durumlarını ve bunlar arasındaki ilişkileri incelemektir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın örneklemini Majör depresif bozukluk (MDB) tanısı konulan 13-18 yaş aralığında 53 kız ergen ve yaş olarak olgu grubuyla eşleştirilmiş 51 sağlıklı kız ergenden oluşturmaktadır. Olgular genel psikiyatrik değerlendirmeye alınmış ve okul çağı çocukları için duygulanım bozuklukları ve şizofreni görüşme çizelgesi-şimdi ve yaşam boyu versiyonu–Türkçe uyarlaması (ÇDŞG-ŞY-T) ile psikiyatrik tanılar sorgulanmıştır. Ebeveynlere doldurulmak üzere sosyodemografik form, ergenlere ise sosyodemografik ek form, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Sosyal medya tutum ölçeği (SMTÖ), Siber zorbalık ölçeği (SZÖ), Olumsuz yaşam olayları listesi (OYOL), Çocuk ve ergenler için sosyal destek değerlendirme ölçeği (ÇESDDÖ) verildi.

Bulgular: Depresyon grubunun sosyal medyayı kullanım süresi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur. Depresyon grubunda kontrol grubuna göre SMTÖ’nin sosyal izolasyon ve sosyal yetkinlik alt boyutu puanları anlamlı olarak yüksek saptanırken, SMTÖ’nün paylaşım ihtiyacı ve öğretmenlerle ilişki alt boyutlarının puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Depresyon grubunda kontrol grubuna kıyasla OYOL puanı ve SZÖ puanı anlamlı düzeyde yüksek bulundu. ÇESDDÖ’nün aile desteği, arkadaş desteği, öğretmen desteği alt boyutları depresyon grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düşük bulundu. Depresyon grubunda SZÖ puanı ile SMTÖ’nin sosyal yetkinlik alt boyutu puanı arasında ve SMTÖ’nin sosyal izolasyon alt boyutu ile sosyal medyada geçirilen süre arasındaki ilişki anlamlıydı.

Sonuç: Depresif ergenler daha fazla olumsuz yaşam olayı yaşamışlardı ve sosyal destekleri daha azdı. Sosyal medyada daha uzun süreler geçirdikleri ve siber zorbalığa daha fazla uğradıkları bulundu. Sosyal medyada geçirdikleri süre ile sosyal medyadaki sosyal izolasyon tutumları ilişkiliydi. Ayrıca sosyal medyadaki sosyal yetkinlik tutumları ile siber zorbalığa uğramaları arasında ilişki vardı. Anahtar kelimeler: depresyon, sosyal medya, siber zorbalık, ergen, siber mağdur

Bu içeriğe reaksiyonunuz nedir?

Heyecan Verici
0
Sevimli
0
Harika
0
Emin Değilim
0
İlginç
0

İlginizi çekebilir

DAHA FAZLA İÇERİK:Akademik

Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir