Tez Adı: İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu Olan Ergenler ile Problemli İnternet Kullanımı Olan Ergenlerin Siber Zorbalık, Saldırganlık ve Yalnızlık Parametreleri Açısından Karşılaştırılması
Yazar: Mustafa Tunçtürk
Danışman: Doç. Dr. Gül Karaçetin
Yıl: 2019
Yer Bilgisi: Sağlık Bilimleri Üniversitesi / İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi / Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma, klinik psikiyatrik görüşme ile İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu tanısı alan ergenler ile Problemli İnternet Kullanımı olan ergenleri yalnızlık, siber zorbalık ve agresyon parametreleri açısından karşılaştırmayı hedefleyip; yarı yapılandırılmış bir görüşme çizelgesi ile psikiyatrik eşhastalanımı araştırmayı amaçlamaktadır.
YÖNTEM: Araştırmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği’ne başvuran, 12-18 yaş arasında, Young İnternet Bağımlılık Ölçeği’nden 50 puan ve üzerinde alan ve İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu için DSM-5 kriterlerini karşılayan 62 ergen ile Young İnternet Bağımlılık Ölçeği’nden 50 puan ve üzerinde almasına rağmen İOOB için DSM-5 kriterlerini karşılamayan 62 ergen alınmıştır. Psikiyatrik değerlendirme “Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli” kullanılarak yapılmıştır. Ek olarak olgu ve karşılaştırma gruplarında sosyodemografik form, Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri-II, UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği ve Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği kullanılmıştır.
BULGULAR: Depresyon eşhastalanımı olan İOOB ve PİK gruplarının UCLA Yalnızlık Ölçeği toplam puanlarına göre aralarında anlamlı fark saptanmıştır. DEHB eşhastalanımı olan İOOB ve PİK grubunun Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri 2 siber zorbalığa maruz kalma ve siber zorbalık uygulama ölçeği puanlarına göre karşılaştırıldığında, İOOB grubunda anlamlı yüksek saptanmıştır. SAB eşhastalanımı olan İOOB ve PİK grubunun UCLA Yalnızlık Ölçeği, Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri-II siber zorbalığa maruz kalma ve siber zorbalık uygulama ölçeği puanlarına göre karşılaştırıldığında, İOOB grubunda anlamlı yüksek saptanmıştır.
SONUÇ: Bu çalışmada İOOB grubundaki ergenlerde PİK grubundaki ergenlere göre daha yüksek oranda eşhastalanım sıklığı ile daha yüksek oranda algılanan yalnızlık seviyesi, saldırganlık ve siber zorbalık/siber mağduriyet oranları saptanmıştır. İOOB’nin klinik olarak ilerlemesi, psikiyatrik şikayetleri arttırabilir ve yaşam kalitesini kötüleştirebilir. Bu nedenle bu olgular değerlendirilirken yalnızlık, saldırganlık ve siber zorbalık/siber mağduriyet parametrelerinin düzeyleri göz önünde bulundurulmalıdır.