AkademikTezTıpta Uzmanlık

Üniversite Öğrencileri Arasındaki Partner Siber Şiddetinin Değerlendirilmesi

Tez Adı: Üniversite Öğrencileri Arasındaki Partner Siber Şiddetinin Değerlendirilmesi
Yazar: Hatice Sezin YILMAZER
Danışman: Doç. Dr. Ahsen KAYA
Yıl: 2020
Yer Bilgisi: Ege Üniversitesi / Tıp Fakültesi / Adli Tıp Ana Bilim Dalı

Özet

Amaç: İnternet ve cep telefonu kullanımının dolayısıyla siber alandaki etkileşimin günümüzde giderek artması nedeniyle çalışmamızda gençler arasındaki partner (eş, sevgili, nişanlı, flört dahil) siber şiddetinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: EÜTF 2018-2019 eğitim-öğretim dönemi içinde bulunan 1-6. sınıf tıp fakültesi öğrencilerine anket uygulandı. Gençlerin sosyodemografik özellikleri, internet kullanım amaçları, partner siber şiddeti algıları, mağduriyetleri, siber partner şiddeti mağduriyetinin etki ve sonuçları ile kısaca şiddet uygulayan kişinin özellikleri incelendi. Bunun yanında öğrencilere Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanarak partner siber şiddeti mağduriyeti ile benlik saygısı arasındaki ilişkiye bakıldı. Veriler SPSS 22 programı ile analiz edildi ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi.

Bulgular: Katılımcıların %50,6’sı erkek, %49,4’ü kadın, yaş ortalaması 22,3±2,03 olarak bulundu. %88,6’sının interneti iletişim amacıyla kullandığı, %93,7’sinin bir sosyal medya hesabının olduğu ve günde ortalama 15,2 kez bu hesabı kullandıkları görüldü. Şu ana dek en az 1 partneri olduğunu belirten öğrencilerin %23,5’inin en az 1 kez partner siber şiddetine maruz kaldığı, en sık görülen türün de “hakaret içeren mesaj gönderilmesi” olduğu belirlendi. Partner siber şiddeti mağduriyetinin benlik saygısı düzeyi ile negatif ilişkide olduğu, sosyal medyaya günlük girme sayısı ve günlük girilen saat, herhangi bir partner şiddetine maruz kalma, partner sayısının fazla olması, siber şiddete maruz kalma ile doğru orantılı olarak arttığı görüldü. Partner siber şiddeti sonrası mağdurlarda en sık görülen etkinin “öfke” olduğu, mağdurların %39,9’unun akademik başarılarının olumsuz yönde etkilendiğini beyan ettiği görüldü.

Sonuç: Her 5 üniversite öğrencisinden 1’inin mağdur olduğu partner siber şiddeti hususunda öncelikle bu şiddet türünün önemli ve ayrı bir şiddet türü olduğu kavranmalıdır. Saha değerlendirmesinin ardından öğrencilere yönelik farkındalık yaratacak eğitimler verilmelidir. Düşük benlik saygısı ile partner siber şiddeti arasında anlamlı ilişki bulunması öğrenciler arasında risk grubunun belirlenip özel olarak bilgilendirme de yapılabilmesini sağlayabilir. Öğrencilerin partner siber şiddeti hakkındaki en fazla haberdar olma kaynağının internet olduğu saptandığından; okul eğitimi dışında sosyal medya vb. internet ortamları da kullanılmalıdır. Yapılan bilgilendirmelerde; siber şiddet suçunun hukuki yaptırımlarından ve mağdur olduklarında izleyecekleri yollardan da bahsetmek yararlı olacaktır.

Bu içeriğe reaksiyonunuz nedir?

Heyecan Verici
0
Sevimli
0
Harika
0
Emin Değilim
0
İlginç
0

Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir