Tez Adı: Examining Cyber Dating Abuse Through Adult Attachment, Emotion Regulation and Big Five Personality Traits in Young Adults
Yazar: Ceren ÇAKIR
Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Berrin ÖZYURT
Yıl: 2022
Tez Türü: Yüksek Lisans
Yer Bilgisi: Yaşar Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Psikoloji Ana Bilim Dalı
Summary: As technology improves, new ways of engaging with abusive behavior emerge. The current study aims to explore cyber-dating abuse by adult attachment, emotion regulation, and the Big Five personality traits. The sample of the study consists of 356 participants who are between 18 and 40 years old and currently or previously have had a romantic relationship with an intimate partner in the last 1 year. Demographic Information Form, Cyber Dating Abuse Questionnaire (CDAQ), Experiences in Close Relationships-II (ECR-R), Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire (IERQ), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS-16), and Big Five Inventory (BFI-44) were used to obtain data. To analyze, Pearson Correlation Analysis, Independent Samples t-test, One-way ANOVA, and Multiple Regression were used. As a result, it was found that cyber dating abuse has a reciprocal relationship in terms of victimization and perpetration. Secondly, monitoring/control victimization was positively correlated with avoidant attachment, anxious attachment, non-acceptance, clarity, and social modeling. Also, monitoring /control perpetration was positively correlated with anxious attachment, clarity, goals, impulse, strategies, non-acceptance, perspective taking, soothing, social modeling, and neuroticism, while negatively correlated with agreeableness, conscientiousness, and openness to experience. Thirdly, cyber-dating abuse did not differ in terms of gender and age, while it differed for relationship length. To add, there was a positive relationship between social media, messaging app use, and cyber dating abuse. Lastly, only anxious attachment had significantly predicted monitoring/control victimization and perpetration in terms of cyber dating abuse. Therefore, the thesis contributes to the cyber dating abuse literature by providing a deeper understanding. The limitations of the research and suggestions for future studies are discussed.
Özet: Teknolojinin gelişmesi ile yeni istismar davranışları da ortaya çıkmaktadır. Çalışma yetişkin bağlanması, duygu düzenleme ve büyük beşli kişilik özellikleri ile siber flört istismarını incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma örneklemi 18-40 yaş arası son 1 yılda romantik ilişki içerisinde olan veya olmuş 356 kişiden oluşmaktadır. Demografik Bilgi Formu, Siber Flört İstismarı Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-II), Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği (KDDÖ) ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DGGÖ-16), Beş Faktör Kişilik Envanteri veriyi elde etmek amacıyla kullanılmıştır. Data Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü ANOVA ve Çoklu Regresyon ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, siber flört istismarına maruz kalma ve maruz bırakma arasında çift taraflı bir ilişki bulunmuştur. Ek olarak izleme ve kontrol maruz kalma ile kaçıngan ve kaygılı bağlanma, kabul etmeme, açıklık, sosyal modelleme arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Ayrıca, izleme ve kontrol maruz uygulama ile kaçıngan bağlanma, açıklık, amaçlar, dürtü, stratejiler, kabul etmeme, bakış açısı edinme, yatıştırılma sosyal modelleme ve nörotisizm ile pozitif; uyumluluk, sorumluluk ve deneyime açıklıkla negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. Üçüncü olarak, siber flört istismarı cinsiyet ve yaş bağlamında farklılık göstermezken ilişki uzunluğu açısından farklılık göstermiştir. Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını kullanım süreleri ile siber flört istismarı arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Son olarak, sadece kaygılı bağlanmanın izleme ve kontrol uygulama ve maruz kalmayı yordadığı bulunmuştur. Dolayısıyla, tez daha derin bir anlayış sağlayarak siber flört istismarı literatürüne katkıda bulunmuştur. Araştırmanın sınırlılıkları ve gelecek çalışmalar için öneriler tartışılmıştır.